Dansen mellom yin og yang

Det mest leste blogginnlegget i 2021, nemig dette, handlet om et veldig poulært tema. Yin og Yang, eller feminine og maskuline energier, er tydeligvis noe mange av dere syns er spennende. Det liker vi, for vi syns nemlig også dette er et veldig spennende og viktige tema.

Derfor vil vi denne uken igjen bevege oss inn på yin og yang, men kanskje aller mest hvordan vi kan invitere mer yin inn i en yang dominert hverdag. Samfunnet slik vi kjenner det i dag er nemlig hovedsakelig dominert av yang, eller maskulin energi, noe vi tror mange vil kjenne igjen etterhvert som vi beveger oss gjennom dette innlegget. 

Motsettende kvaliteter

Når du hører ordet maskulin energi tenker du kanskje umiddelbart på en mann, men faktisk har det ingenting med kjønn å gjøre. Vi bærer alle på både maskuline og feminine kvaliteter, og det gjør også naturen rundt oss. Det feminine, eller som vi dette blogginnlegget omtaler det, yin, representeres av passivitet, kreativitet, tomhet, mørke, og stillhet.

Elementene jord og vann er i seg selv feminine elementer med sin tyngde og tilstedeværelse. Det maskuline, yang, er stort sett representert av alt det motsatte av yin. Her finner vi lys, aktivitet, handling, energi. Både ild og luft er elementer med maskuline trekk, de er flyktige, lette og alltid i bevegelse. 

Balansen mellom yin og yang

Kanskje tenker du at en av disse energiene høres bedre ut enn en annen, men sannheten er at vi behøver begge, for det ene kan umulig eksistere uten det andre. Uten mørke, ingen lys. Uten passitivitet, ingen bevegelse. Kunsten derimot er å vite hvordan man skal styre dansen mellom de to, for om vi lener oss for mye den ene veien vil vi merke motstand.

Mangel på yang vil føre til stagnering, en følelse av å gro fast. For mye yang kan derimot føre til utbrenning. Det er mange nyanser i denne skalaen, og vi befinner oss i ulike ender av den. Likevel, som en helhet er vil helt klart trukket mest mot yang siden av skalaen, og det har vi vært i tusenvis av år. 

Starten på vårt maskulin dominante samfunn

Sannsynligvis startet denne skjevheten med opphøyelse av mannen og det maskuline. Mannen skulle være barsk, maskulin og sterk, han skulle beskytte kone og barn og være familiens overhode. Han var den som sørget for overlevelse, uten han ville vi vært fortapt. Det er i alle fall det kvinnen historisk sett har blitt lurt til å tro.

Gjennom århundrer med denne dynamikken ha vårt samfunn blitt formet rundt mannens indre klokke. Når vi skal sove, hvor mange timer man skal jobbe hver dag, når det er best å trene, når vi skal ha sex osv. Et mønster vi har tatt med oss og sannsynligvis intensivert i det moderne menneskes tidsalder. For gjennom kampen for kvinnen og like kjønnsroller, kom også ropet om at vi kan klare akkurat det samme som mannen "det du gjør, det gjør jeg når jeg blør", og dermed var vi en del av hele den maskuline "loopen".

Dag inn og dag ut har for mange blitt et rotteres for å nå deadlines, trene, være sosial, se familien, lage middag, og listen blir lengre og lengre. Kanskje var denne utviklingen en nødvendighet for å løfte kvinnen frem og vise at hun faktisk har langt flere kvaliteter enn å være hjemme å passe barn. Men kanskje er det også på tide å åpne døren for en ny tidsepoke. For enn om vi ikke trenger å være helt like, kan vi i stedet omfavne og feire de unike styrkene vi begge har.

Å snu trenden

Bare fordi vi nødvendigvis ikke passer rett inn i måten samfunnet i dag er bygd opp på betyr ikke at vi er noe svakere eller mindre verdt, snarere tvert i mot. Kvinnen kan nemlig vise hvordan den feminine energien er selve nøkkelen til liv. Livmoren til en kvinne er selve kjernen for liv, ikke bare fysisk liv, men også skapelsen av nye ideer og kreativitet. Uten denne kraften ville simpelthen verden slutte å fungere.

Vi tenker det er på høy tid at det feminine, yin, får en mye større plass i samfunnet vårt, noe vi som kvinner kan stå frem som pionerer for. Det finnes så mange måter å leve på, jobbe på, og styre et samfunn på. Ingen av disse behøver å være feil, eller mindre effektiv, det er simpelthen ulike måter. Vi tror på en balanse, noe som akkurat nå betyr mer av yin og det feminine. Ikke bare for kvinner, men også menn. Likevel må kanskje kvinnen må stå frem som et forbilde når det kommer til dette skifte. 

Rom for stillhet

Vi trenger å snu rundt på hva som anses som suksess, vise at travelt ikke er ensbetydende med vellykket eller verdig. Når vi kun fortsetter i én gate, og pusher på med yang, glemmer vi å etterlate rom for kreativitet og vekst. Det er i tomrommet, i de stille stundene at disse frøene spirer frem. Gjennom hvile, gjennom næring, gjennom å lytte til kroppen, vokser en dyp kunnskap og bevissthet frem. En bevissthet vi allerede har snakket mye om når det kommer til verdien av å leve i takt med syklusen.

Det er ikke uten grunn at syklusen vår gir oss disse ulike fasene og energiene, det hjelper oss å se når det er behov for å sette inn et ekstra gir og når det er behov for å trekke seg tilbake. Følger vi disse fasene kroppen gir oss, vil vi uten stor innsats finne en bedre dans mellom det maskuline og det feminine, mellom yin og yang. Veien fra frø til plante, eller ide til produkt. 

Dette er magien av yin og yang, og grunnen til at vi trenger begge. Som samfunn har vi mistet balansen, men alle dere som leser dette er del av på ny å opprette den. Ved å invitere mer yin inn i livet kan vi vise andre at hvile ikke betyr latskap og at hver dag ikke trenger å se lik ut. 

Som leser her er du nok allerede et ønske om å komme mer i kontakt med din yin energi, derfor vil vi gjerne invitere deg til å bli med i Passasjen. Her vil du bli guidet gjennom det feminine, syklusen og hvordan du kan hete frem de ulike kvalitetene i deg selv.

Close

Syklus skjema for å logge syklusen din!

Fyll inn navn og e-post, så kommer skjemaet på mail.

Du blir også en del av vår magiske e-post liste og vil få tilsendt inspirasjon, informasjon og visdom rundt spennende temaer gjennom vårt nyhetsbrev. 

Vi snakker syklus, feminine energier, journal prompts for å jobbe innover, nyheter, eksklusive tilbud og rabatter.

Vi sees i innboksen 💌