Grensesetting

Grensesetting er et begrep vi ofte kommer over når  vi starter vår egen selvutviklingsreise, det snakkes mye om grenser i astrologi, skyggearbeid, healing osv. Det er ikke uten grunn, å lære å sette sunne grenser er nemlig en viktig del av vekst, utvikling og helse. Men hva betyr det egentlig å sette sunne grenser?

Noen setter gjerne for strenge grenser for seg slev ut fra redsel, mens andre har alt for svake grenser som overskrides igjen og igjen. Sunne grenser handler om å finne den gyllende middelvei mellom de to, og det kan se ulikt ut for alle. 

Hva vil det si å sette grenser?

Grensesetting handler om å sette grenser, eller gjerder, mellom oss selv og andre mennesker. Hvor vi plaserer de er opp til oss selv, men de er der for å beskytte vår mentale og emosjonelle helse og for å forebygge at vi gir all energien vår vekk. Uten grenser er vi som en hage uten gjerder, hvor alt og alle fritt kan tråkke rundt. Dette kan gjøre det vanskelig å skille vår egen energi fra andres og gjøre oss forvirret. Det kan lede til at vi adopterer andre mennesker følelser og tar de på som våre egne. Uten grenser blir det vanskelig å vite hvem vi er, vi kan bli vinglete og mangler en følelse av trygghet i vår person. Dette kan også føre til stress, noe vi skriver mer om her

Å finne en middelvei 

Noen ganger kan grensene settes ekstremt tydlig og langt unna oss som et skjold for beskyttelse. Med overtydelige grenser blir det også vanskelig å åpne opp for andre, være sårbare og myke. Det kan føles trygt å sette opp slike grenser fordi vi føler at de kan redde oss fra smerte, men de kan også hindre oss fra å kjenne på kjærlighet. Vi tror vi kan unngå en hver smerte ved hjelp av gjerder, men det er ikke nødvendigvis sant. I visse settinger kan det kanskje være nødvendig å sette overtydelige grenser, f.eks om noen ikke respekterer vårt privatliv på jobb.

Men selv om vi setter en grense betyr ikke det at ikke grensen kan være fleksibel og justeres etter situasjon og behov. Grenser hjelper oss å opprettholde god energi, selvtillit, mental stabilitet, sunne følelser og mer. De er en viktig faktor når det kommer til å bygge opp vår egen individualitet. Ofte vil vi også kunne se at vi får mer respekt fra andre når vi har sunne grenser. Det gjør det vanskeligere for andre å utnytte oss. Men grensesetting kan være utfordrende, spesielt i et samfunn som stadig er fult av forventinger og press. Ønske om å bli likt kan overskygge våre egne behov. 

Hent energien tilbake

De fleste av oss har ved en, eller flere anledninger opplevd å få grensene våre oversteget, kanskje fordi vi ikke selv var tydlige nok, eller kanskje fordi andre manglet respekt for de. Uansett grunn er det vondt og slitsomt å få grensene våre tråkket over. Det kan til tider føles som om vi et øyeblikk mister en del av oss selv, slik har hvertfall vi følt det. Det fine er at vi kan ta den biten tilbake, vi kan hente energien vår hjem igjen. 

Grenser er viktig i så mange settinger i livet, på jobb, i sosiale setninger, i relasjoner, familie osv. Og selv om vi ofte snakker om grenser i form av å beskytte vår emosjonelle kropp, handler det også om å verne om oss selv fysisk. Det er ubehagelig når folk tilnærmer oss med fysisk kontakt uten at vi har gitt vår godkjenning (fysisk, eller energetisk).

Bli bevisst energi-lekkene

For å bli bedre klar over våre egne grenser, trenger vi først å bli bevist hvor vi har energi-lekk. Vi er alle ulike og vil oppleve at det er vanskeligere ha tydelige grenser på ulike plattformer. Men uansett hvor vi trenger å tydeliggjøre grensene våre er det noen grunnleggende ting vi kan øve på:

  • Tørre å si nei. Vi skylder aldri noen å si ja til ting vi ikke vil, uansett situasjon!
  • Å være tydelig og selvsikker i talen. Når vi virker klare og tydelige i oss selv og vår beslutning blir det vanskeligere for andre å pushe gjennom det vi ber om.
  • Sett på et energifelt. Å visualisere at vi tar på et beskyttende energifelt om morgenen kan være veldig effektivt. Vi kan gjerne legge til et mantra hvor vi sier at vi putter opp feltet for at andres energier ikke skal kunne passere dette feltet. Vi kan selv velge hva vi ønsker å ta forbi dette punktet og hva vi ønsker å sende i retur. 
  • Respektere andres grenser. Dette punktet er viktig, vi får ofte igjen det vi selv sender ut. Dersom vi ikke selv respekterer andres grenser, kan vi ikke forvente at de skal gjøre det samme mot oss. 

Det er mange redskaper og øvelser vi kan ta i bruk når det kommer til grensesetting, men dette er noen grunnleggende og enkle ting å ta med seg. Når vi finner klarhet i hvor våre egne grenser går vil det bli enklere å kjenne igjen når de tråkkes over. Det kan også være lurt å merke seg om det er noen mennesker i livet vårt som til stadighet pusher forbi grensene våre og mangler respekt. Kanskje er det på tide å ta en samtale med denne personen, eller rett og slett kutte personen ut av livet. 

Grensesetting er noe vi også jobber mye med i Passasjen hvor vi kommer i kontakt med vår feminine energi og syklus. Gjennom dette arbeidet vil det bli lettere å sette opp sunne grenser. Passasjen kan du lese mer om her.  

Close

Syklus skjema for å logge syklusen din!

Fyll inn navn og e-post, så kommer skjemaet på mail.

Du blir også en del av vår magiske e-post liste og vil få tilsendt inspirasjon, informasjon og visdom rundt spennende temaer gjennom vårt nyhetsbrev. 

Vi snakker syklus, feminine energier, journal prompts for å jobbe innover, nyheter, eksklusive tilbud og rabatter.

Vi sees i innboksen 💌