Hormonene våre – dette må du vite!

Hormonene gjennom syklusen

 

Vi har alle hørt snakk om hvor avgjørende hormoner er for hvordan vi har det gjennom syklusen vår. Men, vet du hvilke hormoner som dominerer de ulike fasene, og hva de egentlig gjør med oss? Kunnskapen om hormonene vil gi deg en bedre forståelse av deg selv, slik at du forstår hvorfor du føler deg som du gjør gjennom syklusen din.

Så, hva er egentlig hormoner? Hormoner er de kjemiske budbringerne kroppen bruker for å regulere og sette i gang ulike prosesser i kroppen vår. Det er ganske utrolig at en liten kjertel i hodet vårt står for hele reguleringen av syklusen. 

Påvirker stress hormonene våre?

Om vi stresser mye kan dette ha stor påvirkning på syklusen. Kroppen vår er smart, men når vi stresser i hverdagen vil kroppen alltid prioritere stresshormoner over kjønnshormoner, om den blir tvunget til å velge. Dette betyr at stress påvirker syklusen vår på en negativ måte. 

Derfor er det viktig å lære seg metoder for å roe ned og dempe stress i hverdagen, og på den måten gi kroppen det den ber om gjennom syklusen. Dersom vi klarer å gi kroppen vår hvile og pauser i perioder hvor den trenger det, vil vi oppleve økt energi og velvære gjennom hele syklusen, fordi hormonene våre er i balanse.

En ny syklus starter – indre vår og sommer

Første dag etter du er ferdig med mensen, starter en ny syklus. I denne perioden vil østrogenet i kroppen stige for hver dag som går, og resultatet er at du føler deg mer vel og energisk. Kanskje legger du merke til at selvtilliten og energien stiger? Dette skyldes østrogenets påvirkning på kroppen vår, og er derfor noe vi kan forvente hver vår dersom syklusen vår er i balanse. 

Om du har en 28-dagers syklus vil denne perioden vare i opptil 14 dager, men er vanligvis kortere.  Jo nærmere du kommer eggløsningen, jo mer vil østrogenet stimulere slimhinnen i livmoren så denne blir tykkere og klar for å ta imot et befruktet egg.

 

 

Eggløsning

Når østrogennivåer er høyt nok, skjer eggløsniningen i kroppen. Dette oppleves for mange som høydepunktet i syklusen, og vi føler oss på topp! Noen opplever stikkende smerte i magen når de har eggløsning, og kjenner at eggposen brister.

Egget kan overleve opptil 48 timer i livmoren, og det er rundt dette tidspunktet kvinner er fertile og kan bli gravid. Når eggløsningen er over synker også østrogennivåene og vi går over i en ny fase i syklusen.

Berg og dal-bane – vår indre høst og vinter

Nå trer vi enn i en periode hvor hormonet progesteron stiger. Progesteron er et hormon som gjør at vi trenger mer søvn og hvile. Med stigende progesteronnivåer kan du også opplever økt irritasjon, søvnvansker, tregere mage, mer væske i kroppen eller tendens til uren hud.

Progesteron har som oppgave å si ifra til kroppen om en befruktning har skjedd, og kommer fra den tomme eggposen som sprakk under eggløsningen. Etterhvert som det nærmer seg neste blødning, vil både progresteron og østrogen synke kraftig. Når de to hormonene når bunnen, klarer ikke lenger livmorshinnen å holde seg blodrik og tykk.

Når denne løsner og støtes ut av kroppen, settes menstruasjonen i gang. Vi har nådd en full syklus, og når blødningen stopper, starter vi på nytt med en ny syklus. 

  

Om du har lyst til å komme i gang med å logge din egen syklus og bli bedre kjent med deg selv og din kropp, anbefaler vi deg å sjekke ut vårt flaggskip konsept passasjen.

 

 

Illustrasjonsbilde fra: www.focusboosterapp.com

 

 

 

 

 

Close

Syklus skjema for å logge syklusen din!

Fyll inn navn og e-post, så kommer skjemaet på mail.

Du blir også en del av vår magiske e-post liste og vil få tilsendt inspirasjon, informasjon og visdom rundt spennende temaer gjennom vårt nyhetsbrev. 

Vi snakker syklus, feminine energier, journal prompts for å jobbe innover, nyheter, eksklusive tilbud og rabatter.

Vi sees i innboksen 💌