Intervju om syklus og hormonell prevensjon med Tiril Eckhoff


Syklusprat i mediene

Jeg husker veldig godt min indre jubel da jeg tidligere i år leste artikkelen om hvordan skiskytter Tiril Eckhoff brukte syklusen som et verktøy for å forbedre treningen sin. Det var en følesle av "yes, endelig noen som snakker høyt om dette". Nylig fikk jeg ta en prat med henne om kvinnens syklus og hormonell prevensjon.

Jeg møtte en engasjert og interessert Tiril på Zoom, mens hun var på treningsleir i Italia, som hadde mye på hjertet rundt syklus og hormonell prevensjon. Og med det håper jeg at dette intervjuet kan inspirere deg til å ta i bruk syklusen din som et verktøy for å forbedre hverdagen din, du også. 

 


Hvordan var forholdet til syklus tidligere? Hadde du kjennskap til den fra før?

Jeg gikk på p-piller og ble mer og mer nysgjerrig på hvordan det påvirket meg. Etter hvert bestemte jeg meg for å slutte på disse, og begynte å tracke syklusen min. Det var veldig interessant hvor store forskjeller det var på hvordan man jeg kunne føle meg gjennom de ulike fasene i syklusen. Jeg tracket syklusen i ett års tid før jeg begynte å legge opp treningen etter den.

Hvor fant du informasjon om syklusen?

Jeg har måttet "nørde" meg opp på egenhånd, da det dessverre finnes lite informasjon eller forskning på teamet, spesielt i Norge, og har brukt min egen kropp som et lite "forskningsprosjekt". Jeg leste litt bøker rundt trening og syklus, blant annet av Dr. Stacy T Sims, som sitter på mye kunnskap om syklus og trening.

Møtte du noe motstand eller skepsis da du begynte å trene etter syklusen?

Helt ærlig, så har dette blitt mitt lille eget prosjekt. Trenerne er interessert, men likevel ikke. Min italienske trener har litt mer kjennskap til syklus og styrketrening, så det har vært interessant. Min opplevelse er at det i Italienere har et ganske annerledes forhold til prevensjon enn vi har i Norge, så de har også et litt annet forhold til syklus. Det er rart, for i Norge vokser vi opp med at det nesten er en selvfølge at vi skal gå på p-piller, uten at det snakkes noe særlig om bivirkningene. 

Med en gang jeg snakker om syklus og syklusbasert trening, går det rett inn i "Tiril bruker mensen som sitt verktøy for trening", men det handler jo om hele syklusen, ikke bare mensen. Om å bruke de styrkene som er gjennom hele syklusen, ikke bare ulempene.

Det er litt sært å tenke på at fåtallet i Norge har kunnskap om at syklusen er så mye mer enn bare mensen. Nå syns jeg faktisk det å få mensen er helt topp, for da vet jeg at jeg snart kan starte på nytt med ny syklus. 


Opplever du at andre utøvere er nysgjerrig og vil følge etter?

Jeg føler at de fleste har ganske satte rutiner, og at "Tiril kjører sin greie". Men jeg har nok en større innvirkning på de yngre, rundt syklus og at de gjerne tenker seg om en ekstra gang før de begynner med syntetiske hormoner. Nå skal man være forsiktig med å anbefale noe for andre, men hvis man ikke har bruk for å gå på syntetiske hormoner ville jeg tenkt meg om før jeg begynte med dette. 

Jeg opplever også at jeg følte meg annerledes på p-piller og føler meg mye mer stabil nå. Jeg tror at p-piller nok har en større innvirkning på oss enn det man skulle tro. 

Dette har jeg pratet litt om med forskningsprosjektet i FENDURA, men det er et vanskelig tema. Likevel er budskapet er viktig, at man bør tenke seg litt om først. Hvorfor er det slik at man blir satt på p-piller fordi man har menstruasjonssmerter, når det finnes så mange andre muligheter for bedre dette?   


Før du begynte å logge syklus, kunne du da ende opp med å kjøre veldig harde økter i lutealfasen?

Ja, absolutt. Nå er jeg på samling, og kan ikke være like bastant på mitt opplegg. Men i lutealfasen tar jeg litt mer hensyn og har kanskje ikke det samme overskuddet til å være sosial heller. I dag droppet jeg også en økt, fordi jeg kjenner kroppen min og vet at det er smart. Jeg vet også at hvis jeg venter et par dager, så føles kroppen helt fantastisk ut igjen. 

I lutealfasen (høsten), spesielt sen lutealfase, da er jeg ofte veldig sliten, må ta litt ekstra hensyn og få i meg magnesium. Dette er nok den fasen jeg har lært mest av. 

"Ved å tørre å ta det med ro i denne fasen, tørre å trene mindre, i en fase hvor jeg gjerne er mer sliten og sover litt dårligere - da får jeg også bedre restitusjon"


Bruker du syklusen til noe mer enn trening? Selv om livet ditt er stort sett trening, spising og soving. 

Lutealfasen har som sagt gitt meg mest, fordi jeg er vant til å trene mye hele tiden. Ved å tørre å ta det med ro i denne fasen, tørre å trene mindre, i en fase hvor jeg gjerne er mer sliten og sover litt dårligere - da får jeg også bedre restitusjon. Å ta litt ekstra hensyn i den fasen er for meg alfa omega. Dette syns jeg alle burde gjøre, men det er så få som kan noe om det, selv om det påvirker kroppen så mye. 

Jeg kan også anbefale FitrWoman appen, med en del forskning innen om trening og kosthold i syklusen. 


Vil du fortsette å bruke syklusen din også etter skiskytter karrieren?

Ja, absolutt. Nå har jeg jo vært nørd på egen kropp og håper at dette vil bli en fordel videre. At jeg kjenner min egen kropp, som for eksempel under PMS. Da vet jeg at når jeg er litt ekstra gretten, så vil dette gå over. Om noen dager vil det føles helt annerledes. Jeg er enig i det du sier om at syklusen er en skjult liten superkraft, og at det å bli kjent med seg selv og hvorfor man er som man er gjennom syklusen er viktig. 


En del kvinner føler det er vanskelig å snakke om syklus, legge opp livet etter den, be andre ta hensyn osv. Du har jo gått litt motstrøms, og har gjort noe veldig få andre har gjort - med en stor skiskytter karriere å «tape», har du noen tips til folk som er skeptisk til å starte med dette?

Mitt tips er å planlegge, slik at du ikke har full kalander den siste uken i syklusen din.  Jeg ville forsøkt å se fremover og planlagt de viktigste tingene rundt eggløsning. Sjekk hvor bra og hvor superkvinne du kan føle deg i enkelte deler av syklusen, og dropp heller å ta på deg middagsselskaper eller ekstra stress når du ikke er pigg. Ta litt ekstra "me-time". Jeg tror man vinner på det til slutt. 

Jeg gleder meg til å lese boken din, og håper at vi kan få ut mer kunnskap om syklusen. Dersom man ikke skal ha barn, så er det ikke så stor interesse for syklusen. Istedenfor sitter mange og er skeptiske, med p-piller i lommen. 

Bildene er hentet fra Tirils Instagram konto

Close

Syklus skjema for å logge syklusen din!

Fyll inn navn og e-post, så kommer skjemaet på mail.

Du blir også en del av vår magiske e-post liste og vil få tilsendt inspirasjon, informasjon og visdom rundt spennende temaer gjennom vårt nyhetsbrev. 

Vi snakker syklus, feminine energier, journal prompts for å jobbe innover, nyheter, eksklusive tilbud og rabatter.

Vi sees i innboksen 💌