Det er ingen hemmelighet at vi i team iselinlarsen.no er opptatt av menstruasjonssyklusen. Vi har selv vært på våre egen reiser fra å ha lite forhold til egen syklus, til en oppvåkningen av magien som ligger i livmoren til en kvinne (enten hun fortsatt har sin, eller ikke). Å skifte fra å nesten utelukkende leve i det maskuline, som samfunnet vårt har lagt opp til, til å smelte inn i det feminine, er det beste vi har gjort for oss selv.
Som leser her har du kanskje din egen fascinasjon for syklus og det feminine, enten du er helt ny, eller er dypt inne i det. I dette blogginnlegget vil vi dele mer om hver av de to første fasene av syklusen, både når det gjelder hva som skjer i kroppen, og hvordan du kan støtte den gjennom hver fase. De siste to fasene kommer som et eget innlegg. Dersom du ikke har en syklus kan du bruke månen som utgangspunkt, du vil derfor finne de ulike månefasene under hver fase av syklusen nedover i innlegget.
Indre vinter - Menstruasjonsfasen - Nymåne
La oss starte med dagene hvor vi blør, som markerer både starten og slutten av syklusen. Vi liker å referere til denne fasen som vår indre vinter, da det er den tiden av syklusen hvor vi er aller mest innadvent og tilbaketrukken. For de fleste varer den indre vinteren fra 3-5 dager, men dette varierer også fra kvinne til kvinne. Hormonnivåene dropper og er på det laveste de vil være syklusen igjennom, og av denne årsaken vil mange oppleve at også energien dropper og behovet for hvile øker. Disse signalene skal vi lytte til. På mange måter er dette den mest hellige tiden av syklusen hvor vi gis muligheten til å trekke oss tilbake inn i vår kokong av selvkjærlighet og egenpleie.
Senk tempoet under mensen
Dette er ikke tiden til å prestere, lage avtaler og fylle kalenderen. Om du har mulighet anbefaler vi å koble så mye som mulig av de første 1-3 dagene hvor du blør. Kanskje du kan ta en pause fra sosiale medier, sett på rolig musikk på morgenen, gå en rolig tur istedenfor å trene hardt, legge deg litt tidligere og takke nei til de sosiale eventene? Selv om dagene er travel, kan vi alle gjøre noe for å roe ned i denne fasen. En viktig ting å lære seg for mange kvinner, er å be om hjelp og tørre å si nei.
Dette skjer i kroppen når vi har mensen
Menstruasjonen er faktisk en inflammasjonsprossess (betennelsesprosess), hvor hormonet prostaglandin signaliserer utskillelsen av livmorshinnen. Det er bokstavlig talt et rift på livmoren som er årsaken til at vi blør. Selv om denne betennelsesprossessen er et sunnhetstegn, fører den, i likhet med andre betennelser, til at ligamenter, ledd og muskler er mer sensitive og utsatt for skade.
Vi har generelt dårligere kontakt med musklene våre dagene hvor vi blør, noe du kanskje har merket selv. Balansen er litt "off", og kanskje får du ikke samme "kontakten" med muskelene på trening? Vit at dette er helt normalt og ta det som din bekreftelse på at du kan roe ned disse dagene. Tross alt er det den mest delikate fasen av syklusen, det er verdt å huske på. Det er også den fasen hvor det sies at vi har sterkest kontakt med vår intuisjon og høyere selv. Energetisk sett omtales ofte disse dagene som dagene hvor arketypen "Den vise kvinne", dominerer. Du kan lese mer om henne her.
Aktivitet under mensen
Vi skjønner også at livet skjer, at vi alle er i ulike situasjoner, og at det kanskje ikke er mulig å tilpasse slik vi ønsker. Alle små tiltak hjelper, så forsøk å senke tempoet litt, og senk kravene til deg selv. Du er mer enn bra nok, og du gjør så godt du kan. Om det ikke er absolutt nødvendig, eller du kjenner at det hjelper deg (vi er alle forskjellige, ingenting er skrevet i stein), unngå, eller minimer trening de dagene hvor du blør. Kroppen trenger hvile, den mister mye jern og har lave hormonnivåer.
Dersom du likevel kjenner at aktivitet føles bra, bør du prioritere lav-intensitets trening disse dagene. Gåturer i frisk luft, restorative yoga, stretching og lignende. Unngå trening for kjernen og unngå inversjoner dersom du praktiserer yoga. Vi ønsker å støtte kroppens naturlige nedover flyt, også kjent som Apana Vayu på Sanskrit, for at blodet skal bevege seg ned og ut av kroppen.
Mat under mensen
Favoriser gjerne mat som er lett fordøyelig, som supper, gryter etc. Ettersom kroppen kvitter seg med mye jern disse dagene er det også lurt å inkludere jernholdige matvarer som blant annet spinat, rødbeter, granateple, bløtlagte rosiner, fisk (som også er rikt på Omega-3). Rødt kjøtt kan derimot være lurt å unngå, til tross for sitt høye jernnivå. Grunnen til dette er at rødt kjøtt også har et høyt innhold av prostaglandin, hormonet kroppen vår allerede produserer mye av denne fasen, og kan derfor føre til flere plager.
Mat som inneholder magnesium er også å anbefale, da magnesium har en positiv effekt mot kramper. Her er spinat igjen en god kandidat, i tillegg til blant annet mørk sjokolade (gjerne 86%, eller høyere). Urter som ingefær og gurkemeie har anti-inflammatoriske egenskaper som kan støtte kroppen gjennom menstruasjonen. Fokuser gjerne på ren mat, helst kokt, for å gi fordøyelsen en pause. På den måten kan kroppen bruke energien sin der det trengs, i istedenfor å fokusere på å fordøye vanskelig mat.
Indre vår - Follikulær fasen - Voksende måne
Når vi er ferdig med blødning begynner kroppens hormonproduksjon gradvis å øke igjen. Nå påbegynner også modningen av flere egg i follikkelene som befinner seg i våre to eggstokker. Denne modningsprosessen pågår helt frem til eggløsning, hvor ett egg enten befruktes, eller slippes ut. Fra vi entrer vår indre vår vil både progesteron- og østrogen-nivåene øke. Østrogen er et hormon som produseres i follikkelene, og har i oppgave og forberede livmoren for en eventuell graviditet. Østrogenet fortsetter å øke helt til det når sin topp ved eggløsning. Foruten å forberede livmoren for graviditet, har dette hormonet også mange andre egenskaper, blant annet å økt energinivået, motstandsdyktigheten, og immunforsvaret vårt. Vi føler oss mer utadvendte og kan igjen entre den ytre verden med overskudd.
Utadvendt energi
Det er ikke uvanlig å kjenne på et stort behov for sosialisering og aktivitet i det vi entrer denne andre fasen av syklusen. Det er ikke så helt ulikt følelsen vi får når vinteren endelig slipper til fordel for den fargeglade våren. Det er dog greit å tillatte seg en gradevis overgang fra menstruasjonen, heller enn å gå fra 0-100. Dette blant annet for å unngå at vi overforbruker energien vår og kræsjer i det vi entrer den indre høsten (mer om denne fasen kommer i som et eget innlegg).
Likevel, dagene frem mot eggløsning er den tiden av syklusen hvor kroppen er mest motstandsdyktig, tåler hardere treningsøkter og håndterer stress bedre. Har du muligheten til det, kan det være fordelaktig å legge viktige møter og eventer til denne fasen. Akkurat som våren bringer med seg en letthet med lysere dager, fuglesang, knopper på trærne og blomsterspirer som titter opp fra bakken, springer også vi ut av vår kokong. Den indre våren bringer med seg en mer maskulin, leken og spontan energi. Arketypen for denne fasen kalles "Ungpiken", og hun kan du lese mer om her.
Trening
Som nevnt tåler vi hardere treningsøkter i vår indre vår, det blir lettere å bygge muskler og vi er mer kapable for kardio-økter. Dersom du er en person som liker å trene harde og tøffe økter, liker å løfte vekter, eller løpe langt, er dette fasen hvor du virkelig kan være i ditt ess. Når vi tilpasser treningen vår etter hvor vi er i syklusen vi befinner oss, vil vi faktisk også kunne merke bedre progresjon. Med riktig hvile, restitusjon, og trening, gir kroppen tilbake.
Mat full av Prana
Dersom vi lytter til kroppen vil vi også med stor sannsynlighet merke at appetitten vår endrer seg i denne fasen. Vi har ikke lenger så sterke cravings og klarer oss gjerne med lettere måltider. Dette er fasen for å invitere inn mat full av Prana (Sanskrit for livskraft) i kosten. Favoriser mat som støtter kroppens naturlige avgiftningprosses fordøyelse etter menstruasjon.
Bitre og sure smaker er svært støttende, i tillegg til sunt fett, fiber og protein. Noen eksempler er mørkegrønne bladgrønnsaker (grønnkål, spinat etc), spirer, fermentert mat som kefir, yoghurt og kimchi (kan være for syrlig for noen, så lytt til kroppen), linfrø, viltfanget fisk, chiafrø, avokado, nøtter (bløtlagt) og lignende. PS: rå grønnsaker kan være tungt for fordøyelsen, så vi anbefaler å varmebehandle de lett i litt olje, eller steame de, for lettere opptak (spesielt om du sliter med luft i magen, eller andre fordøyelsesplager). Inkluder urter/krydder som er støttende for fordøyelsen, slik som cumin, fennikel, ingefær, kardemomme og korianderfrø i matlagningen.
I neste blogginnlegg vil vi gå nærmere inn på fasene eggløsning og lutealfasen, også kjent som vår "indre sommer" og "indre høst". Det er også mange gode kilder vi kan henvise til dersom du ønsker å gå ennå mer i dybden av hva som skjer i kroppen gjennom syklusen, hva du bør spise osv.
Boken til Iselin, Feminin Flyt, er en nydelig start som enkelt tar deg gjennom hver fase og gir deg verktøy for å leve en mer syklisk og feminin livsstil. Den er full av praktiske tips, enkel å forstå og passer for kvinner i alle aldre, uansett om du har en indre blødning eller ikke. Boken kan du bestille her.
Er du interessert i å gå ennå dypere inn i det hormonelle og kosthold kan vi anbefale følgende kilder:
Det er også mange andre bra kilder der ute, dette er bare et lite knipe av våre favoritter.
Fyll inn navn og e-post, så kommer skjemaet på mail.
Du blir også en del av vår magiske e-post liste og vil få tilsendt inspirasjon, informasjon og visdom rundt spennende temaer gjennom vårt nyhetsbrev.
Vi snakker syklus, feminine energier, journal prompts for å jobbe innover, nyheter, eksklusive tilbud og rabatter.
Vi sees i innboksen 💌