Elementenes rolle i en kvinnes syklus

Har du noen gang tenkt på hvor tett koblet vi kvinner egentlig er til naturen? Dersom du har funnet veien inn hit på bloggen har du sannsynligvis tenkt over det, men det er overraskende få som har denne innsikten. Kanskje ikke så rart med tanke på at dette absolutt ikke er temaer vi lærer om i undervisningen når vi vokser opp.

Vi kan vel egentlig ikke skryte av undervisningen unge jenter får på skolen om sin egen kropp eller sin månedlige syklus heller. Utover å lære at vi får mensen og eggløsning en gang i måneden, at vi kan bli gravide, samt at vi trenger tamponger når vi blør, er det latterlig lite vi lærer. Det er ikke rart at så mange har et anstrengt forhold til sin egen syklus.

De 5 elementene

Syklusen vår inneholder så mye visdom og magi, og selv om vi stadig snakker om det både her og i andre kanaler, kan vi ikke få sagt det nok. Vi er lidenskapelig opptatt av å endre fokuset på kvinnekroppen og syklusen, alle kvinner fortjener å vite hvilken superkraft hun sitter med. I serien om de fire arketypene her inne (Trollkvinnen, Visekvinnen, Ungpiken, Morenhar vi snakket om hvordan hver fase av syklusen er linket til en spesifikt arketype og sesong, så i dette blogginnlegget ønsker vi å gå litt nærmere inn på hvordan elementenes påvirkning og funksjon i kroppen.

De fem elementene jord, vann, ild, luft og eter/rom ses på som selve byggestenene i alt inni, og omkring, oss i følge gamle tradisjoner som Ayurveda. Naturen, dyrene,  og mennesker består alle av en sammensetning av disse fem elementene, hvert element med sin spesifikt oppgave. Dette gjelder også en kvinnes månedlige syklus. Både for lite og for mye av et element vil føre til ubalanser, noe som også vil vise seg i vår syklus. Nå skal vi gå litt nærmere inn på hvilke oppgave hvert element har, hvilke del av syklusen de er mest aktive, samt hvordan en ubalanse i et element kan vise seg. Du kan også lese om elementene her.

Jord og vann

Jord er elementet som gir substans til kroppen vår, uten det ville vi ikke hatt en fysisk kropp. Det er hovedelementet av den fysiske massen, slik som skjelett, muskler, tenner osv. Sammen med vann, er jord elementet med mest feminine, yin kvaliteter. Det tilfører byggeklosser som er helt nødvendig for en sunn, sterk og velfungerende kropp. Jord er nærende og derfor veldig essensielt i en kvinnes syklus, uten nok byggeklosser fra jord elementet vil ikke kroppen føle seg trygg nok til å ha en stabil syklus, ennå mindre sette et liv til verden.

Et underskudd av jord elementet vil ofte vise seg som uregelmessig, lett, tørr, eller til og med uteblivende, mens. Vi trenger dette elementet for en stabil og trygg kropp. Jord og vann utgjør sammen byggeklossene og "juicynessen" en kvinne har gjennom syklusen sin. Å spise mat som gir god næring og byggeklosser til kroppen, slik som rotgrønnsaker, smør, ghee, kraft, avokado, ris og lignende mat, hjelper oss å bygge opp jord og vann i kroppen.

Tiden fra siste dag med mensen frem til eggløsning er veldig dominert av elementene jord og vann, da de er nødvendig i oppbygning av slimhinnene i livmoren frem til egget slippes.  De hjelper gjenopprettelsen og styrkelsen av livmorene, slik at en potensiell unnfangelse skal kunne finne plass. For mye av disse elementene vil i midlertidig kunne føre til vannansamling, stagnering, vektoppgang, øme bryster, tykt blod og dårlig sirkulasjon. Dette kan igjen manifestere seg som sterkere blødninger, med tykt, klumpete blod, en følelses av tunghet og stagnasjon i kroppen, samt tunge følelser som tristhet og nedstemthet.  

Eter og luft

Eter, eller rom, sies å være det første elementet som eksisterte i universet før dannelsen av planetene fant sted. Dette representerer tomrommet i mellom alt, også i kroppen. Når  eter beveger seg i en spesifikk retning dannes luft, og sammen danner disse elementene Prana, vår livskraft. Luft er ansvarlig for å holde kroppen vår i gang, uten det ville vi ikke eksistert. Det er det som fører til oksygen i lungene våre som gjør av vi kan puste inn og ut, at hjertet slår slik at vi får sirkulasjon i blodet, at vi kan tenke, snakke, bevege maten ned til magesekken, og bevege oss rundt i verden.

Når det kommer til kvinnens syklus er luft det mest aktive elementet under dagene hvor vi blør, det er ansvarlig for bevegelsen av blodet nedover og ut av kroppen. For lite luft vil kunne føre til dårlig sirkulasjon, vanskeligheter med å tenke klart, treg fordøyelse, nedstemthet, eller tunge følelser, lite motivasjon, og stagnasjon i kroppen. Under mensen vil det kunne vise seg som tregt, tyktflytende blod, smerter i nedre del av magen og korsrygg, mangel på energi og tunge følelser.

For mye luft vil vise seg som et overaktiv hode, vanskelighet for å sorter tankene, engstelse, søvnproblemer, tørr hud, tørr fordøyelse med forstoppelse og/eller luft og oppblåsthet. Det kan også føre til veldig lite, lett blødning, en følelse av tørrhet, uregelmessig mens, oppblåst mage og stive hofter og ledd. Rutiner og stabilitet er viktig når vi ønsker å balansere overaktiv luft element, noe vårt samfunn som en helhet har med dagens høye tempo. Jording og stabilitet er viktig her, og vi kan bruke mat med nærende kvaliteter, rutiner, søvn, oljemassasje og lignende til å finne balanse. Her kan du lese mer om jording.

Ild

Ild er elementet for transformasjon, da det har evnen til å endre en substans til en helt annen. Det er nødvendig for nedbrytningen av maten vi spiser, men også for prosesseringen av inntrykk vi inntar gjennom alle våre sanser. Vi behøver nemlig å fordøye alt vi tar inn, ikke bare det vi spiser. Ild gjør at vi kan prosessere tankene våre, synsinntrykk, følelsene våre, samt alle andre inntrykk. Det gjør at vi kan se, at blodet vårt er varmt slik at vi får varme til huden, at fordøyelsen er varm nok til å bryte ned og transformere maten inn til næring og avføring.

Ild er det mest dominante elementet under vår eggløsning, indre sommer. Temperaturen vår øker, produksjonen av østrogen peaker, energien vår øker, kommunikasjon blir enklere og vi er generelt mer elektriske. Dette er også fasen hvor kroppen forbereder seg til å transformere et egg om til nytt liv i livmoren.

For lite ild kan vise seg som blodmangel, jernmangel, svimmelhet, blek hud, mangel på energi, manglende glød, lite motivasjon, en følelse av skjørhet. Da vi mister en del blod under dagene hvor vi har mensen, kan det være greit å holde et ekstra øye med ild elementet og passe på å spise mat med masse jern som granateple, spinat, rødt kjøtt, og tørket frukt.

For mye ild derimot vil ofte vise seg som opphetede følelser, irritasjon, sinne, behov for å konkurrere, overdreven perfeksjonisme, varm og rød hud, utslett, ekstrem svette, dårlig kroppslukt, hjertebank, osv. Ofte vil en person med for mye ild oppleve sterke menstruasjons plager, PMS, humørsvingninger og sterke blødninger. Hun kan også erfare smerter rundt eggløsning. Dersom dette er deg kan det være lurt å holde deg unna sterk mat, konkurrerende treningsformer, mennesker med negativ energi, og overdrevent høyt tempo. Mer rolig trening, natur, mennesker som løfter deg, avkjølende mat og nok søvn vil være viktig å fokusere på for å balansere kroppen.

Oppsummering 

Dette var en kort introduksjon av de fem elementene som vi alle har i oss. Ettersom vi alle er individuelle har vi ulik mengde av hvert element, og et eller to er gjerne mer dominante, men allikevel ønsker vi å prøve å finne en god balanse for å ha en mest mulig velfungerende kropp. Kanskje kjenner du deg mer igjen i et element enn et annet, kanskje har du også innsett at du har en ubalanse i ett eller to. Jo mer vi lærer om oss selv, naturen og elementene, jo mer kan vi forstå oss selv, vår unike syklus og kropp, slik at vi også kjenner igjen elementer som bringer oss ut av balanse. 

Dersom du ønsker å gå mer i dybden av hvordan du kan jobbe med syklusen din, og hvordan du kan gjenkjenne de ulike elementene, anbefaler vi deg å lese boken til Iselin. Feminin flyt boken gir en enkel og forståelig innføring i dette. Boken kan du blant annet bestille her.

Close

Syklus skjema for å logge syklusen din!

Fyll inn navn og e-post, så kommer skjemaet på mail.

Du blir også en del av vår magiske e-post liste og vil få tilsendt inspirasjon, informasjon og visdom rundt spennende temaer gjennom vårt nyhetsbrev. 

Vi snakker syklus, feminine energier, journal prompts for å jobbe innover, nyheter, eksklusive tilbud og rabatter.

Vi sees i innboksen 💌