Syklusens fire faser- del 2 av 2

Sist uke postet vi del 1 av 2 innlegg som omhandler menstruasjonssyklusen vår, der kan du lese om menstruasjon og follikulær fasen, innlegget finner du her. Dette er del to av innlegget, hvor vi vil gå mer i dybden av de to siste fasene, eggløsning og luteal-fasen. 

Indre sommer - Eggløsning - Fullmåne

Mmmm eggløsning, for en herlig tid! Østrogen-nivåene våre når sin topp og gir oss en bølge av energi. Dette er den korteste fasen av syklusen vår, men på mange måter kan det også være den mest begivenhetsrike da et nytt liv kan manifesteres i disse dagene. Bokstavelig talt betyr eggløsning frigjøringen av et egg fra eggstokkene. Det frigjorte egget kan da bli befruktet gjennom kontakten med sperm, men vinduet for dette er svært kort. Vanligvis er en kvinne fertil i 1-3 dager, men denne perioden kan også forlenges da sperm kan bli sittende igjen i underlivet i inntil syv dager.

Dersom egget blir befruktet vil det finne veien til livmoren hvor det gjør seg klar til en graviditet. Blir egget ikke befruktet, vil det oppløses og livmorshinnen vil slippes ut gjennom vår neste menstruasjon. Etter at egget har blitt sluppet fra eggstokkene vil det høye østrogennivået igjen begynne å droppe, samtidig som hormonet progesteron stiger.

Samtidig produserer også eggstokkene hormonet relaxin, et hormon som har i oppgave å mykgjør musklene i livmoren og optimalisere forholdene for en eventuell graviditet. Relaxin kan også føre til at vev og ligamenter i kroppen blir løsere og mer fleksibelt. Dette gjør at vi kan kjenne oss mykere, men samtidig gjør det oss også mer sårbare for skader påført gjennom overstrekk, eller overdrevet bruk av muskler.

Mange kvinner kjenner et fysisk ubehag under eggløsning, f.eks. i form av smerter i korsrygg og nederste del av mage, eller ømme bryster. I likhet med dagene hvor vi blør, er også eggløsning en  inflammasjonsprossess. Et fysisk ubehag er derfor ikke uvanlig, men kan være tegn kroppens sender på at den går gjennom eggløsning. Endring av utflod er også et vanlig tegn. Et eggehvit lignende utflod som er tykkere, seigere og klarere i fargen, er vanlig å se under denne fasen. Kroppstemperaturen øker også litt, noe du vil se om du har som vane å måle morgentemperaturen din.

Eggløsning = energiboost

Ettersom energien vår er på topp under eggløsning befinner vi oss i vår maskuline energi, hvor vi har masse overskudd og driv. Maskulin har ingenting med å være "mandig" å gjøre, men er simpelthen et begrep vi bruker for å beskrive det energetiske i denne fasen. For selv om vi er i vår maskuline energi er vi også veldig feminine og sensuelle. Vi har en magnetisk kraft over oss gjennom den indre sommeren, noe som ofte kan lede det motsatte kjønn til å føle en ekstra tiltrekning til oss. Dette er biologisk respons fra våre fysiske kropper, da vi instinktet vårt er reproduksjon. 

Under eggløsning kan det føles som om det ikke finnes grenser til hva vi kan få til. Ord kommer lettere til oss og vi er mer komfortable i sosiale settinger. Det kan føles som vi ikke trenger like mye søvn og dragningen mot å ha det gøy er stor. Vi er i vår ja-energi! Har du mulighet til å planlegge din egen kalender, kan det være lurt å legge viktige begivenheter til denne fasen. F.eks. som å be om en lønnsforhøyelse, pitche en ny ide, gå på date osv. Hei indre gudinne!

Husk at høsten er like rundt hjørnet

Energien til tross, ha i bakhodet at etter eggløsning venter din indre høst. Det er deilig å være i ja-energi, men husk at høsten er like rundt hjørnet. Dersom du sier ja til ting som er fremover i tid, kan du ende opp med å angre på dette når du går ut av eggløsning og inn i en mer yin fase av syklusen. Det å lære seg å si nei er viktig, og kanskje ekstra viktig å huske på når du er full av energi og tenker at du kan klare alt. Du kan det, men tempoet og stemningen vil endre seg gjennom syklusen. 

Under eggløsning føles det som vi har overskudd til alle våre favoritt treninger og aktiviteter, og vi kan føle oss trukket til å bruke all denne energien på en gang. Det er helt supert å engasjere seg i tøffere aktiviteter nå, men det kan være greit å huske på at ledd og muskler er mer løsere og fleksible, noe som gjør oss mer utsatt for potensielle skader. Dette kan spesielt gjelde skader som har med overstrekk å gjøre - at vi strekker en muskel, eller et leddbånd. Det kan være greit å ha i bakhodet, dersom du har hatt utfordringer med dette tidligere. 

Mat og kosthold under eggløsning

Som med alle fasene av syklusen gjør vi best i å velge ren, ekte mat også gjennom eggløsning. Kroppen vil stort sett regulere seg selv gjennom syklusen, og du vil merke at appetitten øker og synker i takt med hvilken fase du befinner deg i. Dersom vi lytter til sultsignalene og velger råvarebasert mat vil vi ha et godt utgangspunkt for en sunn og glad kropp.

Det finnes så mange kilder der ute som sier hva vi skal, og ikke skal, spise gjennom hver fase, men la oss ikke overkomplisere det. Husk at noe av det som trigger kroppene mest er stress - også det stresset rundt å prøve å gjøre alt "riktig". Det du kan ha i bakhodet gjennom eggløsning, er å fylle på med mat som har et høyt innhold av b-vitaminer, sink og omega-3. B-vitaminer støtter kroppen gjennom forløselsen av et egg. Matvarer rik på disse vitaminene og mineralene er blant annet egg, viltfanget fisk, økologisk kjøtt, grønne bladgrønnsaker, belgfrukter, quinoa, og nøtter. Grønne bladgrønnsaker, brokkoli, kål og alkeliserende matvarer er også fint å inkludere for å støtte leveren gjennom utskillelsen av overflødige hormoner.  

 

Indre høst - Lutealfasen - Synkende måne

Da har vi kommet til syklusens fjerde og siste fase, nemlig lutealfasen. Østrogennivåene våre har sunket drastisk etter eggløsning, og med stigningen av hormonet progesteron, er det ikke uvanlig å kjenne på en mer innadvent energi igjen. Den indre høsten er i gang og det er igjen tid for å trekke seg innover og forberede for vinteren som ligger i vente. Når energien dropper kan vi også oppleve å kjenne på andre signaler fra kroppen, som vi kanskje ikke lyttet til gjennom den våren og sommeren. Vår indre høst refereres ofte til som "sannhetens time", da det kan kjennes som at ting treffer oss "midt i fjeset".

På et energetisk plan

Det er ikke uten grunn at dette er Trollkvinnens domene, les mer om henne her. Vi sies nemlig å ha en utrolig sterk innsikt under denne fasen. Vi er ikke lenger like tålmodige og vi finner oss ikke nødvendigvis i andres "bullshit" lenger. Det er som vi plutselig har blitt gitt evnen til å se rett gjennom mennesker og avsløre alle deres løgner og baktanker.

Men tiltros for at samfunnet har en tendens til å vifte humøret og følelsene våre bort med PMS-kommentarer, er det en viss sannhet i det som kommer til overflaten nå. Dette er en tid som gjerne kan kjennes veldig intens dersom vi har ignorert oss selv og våre behov gjennom resten av syklusen. Det sies at vi mottar beskjeder fra vår dypeste intuisjon, så dersom noe kommer opp igjen og igjen, syklus etter syklus, er det kanskje noe du skal legge vekt på og gjøre noe med. 

Dersom vi snur perspektivet til å se det på denne måten, trenger ikke den indre høsten nødvendigvis å være en så fryktet (eller hatet) fase. Egentlig gis vi fin mulighet ved å få denne dype innsikten inn i vårt innerste inne. Både emosjonelle og fysiske plager er ofte et resultat av at det er noe vi har neglisjert. Kanskje vår egen helse, eller egne behov?

Vi syns det er fint å sette av tid til å lytte til det som kommer opp i løpet av høsten, da det gir oss mye lærdom om oss selv og reisen vi er på. Starrt gjerne en syklus dagbok og skriv ned tanker og følelser som kommer opp under disse dagene. Det er ikke nødvendigvis den beste fasen å ta tak i utfordringer eller konflikter på, da vi gjerne har litt kortere lunte. Men denne fasen er perfekt til å finne klarhet, og på denne måten vet vi bedre hvilke samtaler, eller handlinger vi skal ta tak i neste gang vi går inn i vår indre vår. 

Dette skjer i kroppen

Med en økning av progesteron og kroppstemperatur, er det også vanlig å kjenne på økt appetitt. Samtidig kan energien synke og behovet for hvile øke. Om mulig er det fint å tillate seg selv å roe ned tempoet litt i løpet av denne fasen, slik at kroppen får mulighet til å forberede seg til mensen.

Ved høye stressnivåer kan vi oppleve at kroppen ikke produserer tilstrekkelig nivåer av progesteron, ettersom stress gjør at kroppen prioriterer produksjonen av stresshormonet kortisol. Dette er en biologisk respons kroppen har, da den ser høye stressnivåer som et tegn på fare. Kroppen vet ikke forskjell på akutt fare og stress, og innstiller seg på at dette ikke er godt tidspunkt for en graviditet. Kroppen vil alltid prioritere grunnleggende overlevelse over fertilitet. 

Aktivitet under Lutealfasen 

Gjennom vår indre høst kan det altså være lurt å roe ned tempoet vårt noe, også når det kommer til trening. Dette er ikke nødvendigvis den beste tiden for høy intensitets trening og kardio, da det kan trigge stress-responsene. Mange kvinner sier dog at de finner styrketrening behjelpelig under denne fasen, da det letter noen av PMS symptomene deres som blant annet kramper og vondter i korsrygg. Dersom dette gjelder deg er det bare å fortsette med styrkeprogrammet ditt, det aller viktigste er tross alt å finne det som fungerer best for din unike kropp. Ellers er roligere trening som yoga, pilates, gåturer, svømming, yin yoga osv gode alternativer for den indre høsten. 

Mat som byggestener i lutealfasen

Under den indre høsten vil mange av oss begynne kjenne på visse cravings, og vi trekkes gjerne mot mer fet og "tung" mat. Som nevnt er det vanlig å kjenne på økt appetitt under denne delen av syklusen, det er ikke noe vi trenger å kjempe mot. Det er en helt naturlig respons, da kroppen ønsker litt ekstra fett og næring før den skal blø. Ikke ulikt hvordan kroppen ønsker ekstra fett på høsten for å forberede seg til den kalde vinteren i vente. 

Som med alle de andre fasene er det anbefalt å velge råvarebasert mat, og ekte ingredienser over fast-food og sukkerholdig godsaker. Dette er også en tid da kroppen din ønsker mer protein for å holde kroppen sterk og motstandsdyktig gjennom menstruasjonen.

Det er faktisk flere kvinner som til vanlig ikke spiser rødt kjøtt, som sier at de kan crave det under luteal-fasen. Dette fordi kroppen ønsker ekstra proteiner, jern og vitaminer, noe rødt kjøtt er rikt på. Ellers gjelder mye av det samme som under dagene hvor vi blør: få i deg vitaminer, spesielt b-vitaminer, magnesium, og jern. Jerntilskudd er ikke nødvendig med mindre du vet du har lave verdier, men mat rikt på jern er å anbefale.

Etter høsten entrer vi igjen vår indre vinter, og første dag vi blør kan føles som en "release" etter vår indre høst. En syklus fullbyrdes og en ny påbegynner. 

I del 1 av dette innlegget finner du flere kilder vi liker, dersom du ønsker å dykke ennå dypere ned i dette materie. For alle som ønsker å lære mer om hvordan de kan leve mer i takt med egen syklus, elementene og månen, anbefaler vi å lese boken til Iselin, Feminin Flyt. Boken kan du bestille her.

Close

Syklus skjema for å logge syklusen din!

Fyll inn navn og e-post, så kommer skjemaet på mail.

Du blir også en del av vår magiske e-post liste og vil få tilsendt inspirasjon, informasjon og visdom rundt spennende temaer gjennom vårt nyhetsbrev. 

Vi snakker syklus, feminine energier, journal prompts for å jobbe innover, nyheter, eksklusive tilbud og rabatter.

Vi sees i innboksen 💌