Våren-nye begynnelser

Våren, sesongen for fødsel og nye begynnelser. Det er noe veldig forfriskende og lett over denne tiden av året når verden begynner å komme til liv igjen etter en lang vinter. Snøen smelter, bakken blir fuktig, og blomsterknopper trenger sitt lille hodet opp fra jorden. Fuglene vender tilbake og fyller luften med kvitter. Solen varmer og tiner både naturen og oss med sine solstråler. Hver dag som går er litt lenger og litt lysere, og det er ikke lenger som om vi beveger oss i et konstant mørke. Mennesker virker gladere og alt flyter litt lettere.

Fødsel og ny start

Hver årstid har sine styrker og svakheter, men om vi vet hvordan vi skal forholde oss til disse, vil vi kunne dra stor nytte fra hver sesong. Vinteren kan føles lang, kald og mørk. Vi kjenner gjerne på mindre energi og inspirasjon. Likevel trenger vi denne sesongen, det er da vi har mulighet til å trekke oss tilbake innover og la nye ideer og tanker få lov til å gro.

Vinteren er ikke nødvendigvis den beste tiden til å starte nye ting, men heller nære det som er i oss. Nå som våren er over oss er det nemlig en perfekt tid å la de tankene og ideene vi næret under vinteren, få lov til å blomstre. Vi beveger oss fra det feminine til det maskuline, som betyr at det er på tide å ta action. Del dine drømmer og ideer med verden og gjør det med stolthet. Følg naturens eksempel og la deg selv spire ut og blomstre på ny.

Energetisk vs. fysisk

Energetisk sett er våren fylt av maskulin energi og det kreative elementet luft, noe vi ser gjennom den utadvendte og friske energien. På et mer fysisk plan derimot, er det vann og jord som dominerer. Har du lest dette innlegget om hvordan elementene påvirker oss ennå? Den urgamle indiske visdommen Ayurveda, deler inn sesongene etter elementer for å beskrive utfordringene og styrkene vi møter i den enkelte årstid.

På den måten har vi et bedre utgangspunkt til å ta vare på kroppen, slik at vi kan unngå utfordringer som kommer med de enkelte årstidene. Våren er f.eks drevet av vann og jord. Grunnen til dette ser vi blant annet i naturen rundt oss. Snøen som smelter gjør bakken fuktig og tung, luften blir også fuktigere og temperaturen stiger raskt. Jord og vann er essensielle elementer for vekst, og det er nettopp dette våren handler om. Plantene trenger masse vann og næring for å kunne vokse seg frem fra jorden og blomstre.

På et fysisk plan sett Ayurvedisk

Det som skjer i kroppen vår speiler på mange måter det som skjer i naturen. På samme måte som vi er sårbare for forkjølelser når temperaturen synker på høsten, er kroppen uforberedt for den plutselige stigningen vi får i temperatur nå. Luften er fuktigere, noe som gjør oss sårbare for slimopphopning i lunger og bihuler. 

Kroppen begynner å forberede seg til den varme sommeren som ligger foran oss ved å kvitte seg med ekstra vinterfett den har lagret. På vinteren ønsker kroppen å holde på ekstra fett for å beskytte seg mot kulden, men på sommer ønsker den å holde seg avkjølt og lett. Det ekstra fettet smelter inn i blodbanene og gjør blodet tykkere og søtere, noe som igjen leder til dårligere sirkulasjon og fordøyelse. Dette fører til at ekstra slim samler seg i mage og lunger, som igjen gjør oss mer utsatt for bakterier og virus. Dette er grunnen til at så mange av oss opplever forkjølelser, allergier og andre ubalanser på våren.

Kroppen er mest sårbar i sesongskiftene, spesielt overgangssesongene vår og høst. Men kroppen er også smart, og dersom vi lytter vil vi legge merke til hvor tilpasningsdyktig den er. Tenk bare på hva slags mat du craver i de ulike sesongene. Mange av oss er trukket mot tyngre, nærende mat i løpet av vinteren. Kanskje også søtsaker og desserter.

I det vi entrer våren skifter derimot lystene våre, vi får mindre cravings og gjerne dårligere appetitt. Fargerike grønnsaker og frukt virker forlokkende og vi har mer lyst på bitre grønnsaker og lettere mat. Bittert er en smak som hjelper kroppens naturlige avgiftningsprossess ved at den hjelper utskillelsen av slim og slaggstoffer. Å inkludere bitre smaker i kosten kan derfor være svært fordelaktig nå. Tenk grønnkål, basilikum, brokkoli, spinat osv. 

Få i gang sirkulasjonen

Våren er også en tid hvor kroppen gjerne tåler litt mer og tyngre former for aktivitet. Vi kan ofte føles oss litt tunge og trette, men det å komme seg på trening og få i gang sirkulasjonen vil gjøre underverker. Når vi beveger oss hjelper vi sirkulasjonen i sitt arbeid, noe som fører til økt varme til magen og bedre fordøyelse. I tillegg motvirker det stagnering som vannansamling, slim-opphopning osv.

Velg din favoritt-aktivitet og ha det gøy med det. Få masse sollys og fyll på D-vitaminlagrene. Alle disse tingene vil gjøre oss mer motstandsdyktige mot vårens utfordringer. En frisk, sunn og balansert kropp gjør også at vi kan bruke energien vår andre steder, nemlig på å føde alle våre kreative prosjekter og ideer. Her kan du finne noen gode tips for å høyne vibrasjonen din på, gode redskaper nå på våren.

Ha det gøy!

Kanskje viktigst av alt, våren er en tid for lek. Ikke ta livet for seriøst, lær noe nytt, prøv en ny aktivitet, utfordr deg selv og kanskje skap en ny rutine. Livet handler ikke bare om å være flink og å jobbe, det handler vel så mye om lek. Naturen minner oss på å skape denne balansen, om å finne den perfekte dansen mellom alvor og lek. Vi er også overbevist om at vi vil ha mye mer suksess i alle områder av livet dersom vi tillater oss selv å ha det mer gøy. La barnet i deg titte frem.

Det er så mye mer vi kunne sagt om våren alene, det er bare så fascinerende hvor mye naturene og sesongene lærer oss. I Passasjen jobber vi masse med disse energiene og vi går dypt inn i vær enkel sesong. Om du syns det er spennende å lære mer om sesongene, naturens sykluser, og vår påvirkning av de, anbefaler vi deg å ta en titt på Passasjen her.

Close

Syklus skjema for å logge syklusen din!

Fyll inn navn og e-post, så kommer skjemaet på mail.

Du blir også en del av vår magiske e-post liste og vil få tilsendt inspirasjon, informasjon og visdom rundt spennende temaer gjennom vårt nyhetsbrev. 

Vi snakker syklus, feminine energier, journal prompts for å jobbe innover, nyheter, eksklusive tilbud og rabatter.

Vi sees i innboksen 💌